Waterschappen

Waterschappen zijn regionale overheidsorganisaties in Nederland die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer. Ze zorgen voor de waterveiligheid door dijken en sluizen te onderhouden, reguleren de waterstanden en zorgen voor schoon oppervlaktewater. Daarnaast beheren waterschappen het afvalwaterzuiveringsproces. Enneüs ondersteunt bij onderzoek voor waterschappen.

21 waterschappen, regionaal verantwoordelijk

Waterschappen spelen een belangrijke rol in het beschermen van Nederland tegen overstromingen en het duurzaam beheren van water in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Nederland kent 21 waterschappen die elk een specifiek gebied beheren.

Verschillende relevante doelgroepen

Waterschappen in Nederland hebben te maken met een breed scala aan doelgroepen, aangezien hun taken en verantwoordelijkheden verschillende aspecten van waterbeheer betreffen, die veel mensen en sectoren beïnvloeden. Waterschappen hebben te maken met verschillende doelgroepen, zoals:

waterschappen

Inwoners
Inwoners betalen belasting aan het waterschap en heeft baat bij veilige dijken en een goed functionerend watersysteem. Waterschappen zorgen voor de afvoer van regenwater, schoon oppervlaktewater en bescherming tegen overstromingen. Door middel van verkiezingen kunnen inwoners meebeslissen over het beleid van waterschappen.

Agrariërs
Agrariërs zijn afhankelijk van goed waterbeheer voor irrigatie, afwatering, en bescherming van landbouwgronden tegen overstromingen of droogte. Waterschappen zorgen voor een evenwicht tussen voldoende water voor landbouw en bescherming tegen wateroverlast. Agrarische bedrijven zijn vaak vertegenwoordigd in het bestuur van de waterschappen en dragen bij via specifieke belastingen.

Bedrijven
Met name bedrijven die opereren in industrieën zoals chemie, energie en voedselproductie, gebruiken water voor productieprocessen. Waterschappen zorgen voor schoon water en beheren afvalwaterstromen.

Medeoverheden
Waterschappen werken nauw samen met andere overheden, zoals gemeenten en provincies, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur en klimaatadaptatie. Zij stemmen beleid af om wateroverlast en droogteproblemen te voorkomen

Onderzoek onder de verschillende doelgroepen

Onderzoeksbureau Enneüs helpt waterschappen met verschillende vormen van onderzoek. We doen vormen van beleidsevaluatief onderzoek voor (rekenkamercommissies van) waterschappen, maar het meest voorkomende type onderzoek is een onderzoek onder inwoners, gemeenten of bedrijven. Voor hen doen we vaak met een vorm van kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld met behulp van ons inwonerspanel, doen we onderzoek onder inwoners naar:

Bekendheid met de taken en verantwoordelijkheden van het waterschap
Weten doelgroepen wat het waterschap is en wat zij wel en niet doen? En via welke communicatiekanalen weten zij dit?

Imago van het waterschap
Hoe staat het waterschap op de kaart? Positief of wat negatiever? Waarom? En welke associaties komen er bij respondenten op als zij aan het waterschap denken?

Gedragsvariabelen
Waterschappen proberen in te zetten op het veranderen van gedrag van hun doelgroepen. In hoeverre zijn doelgroepen hiervoor ontvankelijk? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Met dit soort onderzoeken heeft onderzoeksbureau Enneüs veel ervaring. We vertellen u graag meer over onze aanpakken en concrete voorbeeldprojecten!

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over onderzoek voor waterschappen, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 268 (kantoor Utrecht).