Veiligheidsregio's

Veiligheidsregio’s zijn samenwerkingsverbanden in Nederland waarin gemeenten en hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en ambulance, samen met andere organisaties de veiligheid en crisisbeheersing coördineren. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s.

25 veiligheidsregio’s, regionaal verantwoordelijk

Elke veiligheidsregio voert een integraal veiligheidsbeleid dat zich richt op preventie, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Dit beleid houdt rekening met de specifieke risico’s die binnen elke regio aanwezig zijn. De veiligheidsregio’s hebben de verantwoordelijkheid om de inwoners van hun gebied voor te bereiden op noodsituaties, rampen en grootschalige incidenten. Dit verschilt per regio: in Groningen ligt de focus bijvoorbeeld op de voorbereiding op aardbevingen, terwijl in Limburg de nadruk ligt op maatregelen tegen wateroverlast.

Verschillende relevante doelgroepen

 

 

Inwoners
De inwoners van de regio zijn de belangrijkste doelgroep. Veiligheidsregio’s informeren hen over risico’s en veiligheidsmaatregelen en zorgen voor duidelijke crisiscommunicatie tijdens noodsituaties.

Gemeenten
Als partners binnen de veiligheidsregio zijn gemeenten nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van veiligheidsbeleid en maatregelen.

Bedrijven
Risicovolle bedrijven, zoals chemische industrieën, zijn een essentiële doelgroep, omdat zij vaak strikte veiligheidsnormen moeten naleven en een belangrijk onderdeel zijn van risicobeheer.

Vrijwilligersorganisaties
Organisaties zoals het Rode Kruis, brandweervrijwilligers en burgerinitiatieven ondersteunen de veiligheidsregio’s bij rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Medewerkers
Medewerkers van de veiligheidsregio’s zelf spelen een belangrijke rol. Enneüs voert regelmatig onderzoek uit onder deze medewerkers, bijvoorbeeld in de vorm van

Al deze doelgroepen werken samen om een effectieve crisisrespons te waarborgen en risico’s in hun regio te beperken.

Verschillende relevante onderzoeken

Onderzoeksbureau Enneüs ondersteunt veiligheidsregio’s met diverse onderzoeken. Wij voeren beleidsevaluaties uit, maar het meest voorkomende type onderzoek richt zich op inwoners, gemeenten en bedrijven. Dit gebeurt vaak met kwantitatieve methoden, zoals via ons inwonerspanel.

Een paar voorbeelden van onderzoeken die we uitvoeren:

 

Risicobeleving: In hoeverre zijn inwoners zich bewust van de risico’s in hun omgeving? Hoe bezorgd zijn zij hierover? En hoe groot achten zij de kans op een ramp of incident?

Zelfredzaamheid: Voelen inwoners zich voldoende voorbereid op een mogelijke calamiteit? Hebben ze een noodpakket in huis? Weten ze wat de calamiteitenzender is en hoe ze moeten handelen in een noodsituatie?

Samenredzaamheid: Zijn inwoners bereid om anderen in hun omgeving te helpen tijdens een noodsituatie? Weten ze wat ze wel of niet moeten doen in geval van een ramp?

Vertrouwen in de overheid: Hoeveel vertrouwen hebben inwoners in de overheid? Hoe beoordelen zij de communicatie van de veiligheidsregio, de GGD of de brandweer?

Met onze ruime ervaring in het uitvoeren van deze onderzoeken helpen we veiligheidsregio’s inzicht te krijgen in hoe zij hun beleid kunnen verbeteren. Wij vertellen u graag meer over onze aanpak en laten u voorbeelden zien van onze succesvolle projecten.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over onderzoek voor veiligheidsregio’s, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 268 (kantoor Utrecht).