Rekenkamers

Rekenkameronderzoek is een vorm van bestuurskundig onderzoek, waarbij wordt gekeken in hoeverre de beleidsdoelstellingen zijn uitgevoerd en tot effect hebben geleid. Vanuit Enneüs ondersteunen wij rekenkamers(-commissies) met het uitvoeren van gedegen onderzoek. Wij zien het hierbij als onze taak om niet te verzanden in dikke feitenrapporten. Natuurlijk zullen wij u verrijken met een goed onderzoeksrapport, maar wij vinden het net zo belangrijk om met u als rekenkamer na te denken over een optimale doorwerking van het onderzoek. Oftewel de mate waarin het daadwerkelijk bijdraagt aan de kwaliteit van het lokale bestuur, het gemeentelijke beleid en de uitvoering. 

Focus op lokale context en doorwerking

Op basis van uw specifieke vraagstuk formeren wij een projectteam dat is samengesteld met onderzoeks-, beleidsmatige én bestuurlijke expertise. Onze projectmedewerkers hebben ervaring met onderzoek op diverse beleidsterreinen. Hierdoor starten onze onderzoeken vanuit een stevige basis van kennis over en ervaring met het onderwerp.

Een goed rekenkameronderzoek begint bij een goed doordachte aanpak. Wij gaan met u in gesprek over het doel en de achtergrond van het onderzoek.

  • Wat wilt u precies met het onderzoek bereiken?
  • Wat kan en wil de gemeenteraad met het onderzoek?
  • Wat is er al onderzocht? En waarom?
  • Zijn er lokale ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de uitvoering van het onderzoek? Etc.

Op basis van uw vraagstuk stelt ons projectteam een onderzoeksplan op dat zij aan uw rekenkamer zullen presenteren. U maakt dus gelijk kennis met het team dat het onderzoek voor u zal gaan uitvoeren.

Wij streven gedurende het onderzoek naar een nauwe samenwerking met uw rekenkamer en zullen erop toezien dat de opzet en voortgang van het onderzoek aansluiten op uw wensen en behoeftes.

Na de gebruikelijke ambtelijke en bestuurlijke wederhoor, zullen wij het resultaat van het onderzoek in een overzichtelijk rapport aan u opleveren. Wij zorgen voor aanbevelingen die duidelijk en haalbaar zijn en aansluiten op het gevoel van het bestuur en de organisatie. Daarnaast geven wij  advies over het bewaken van de opvolging van de raadsbesluiten.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van rekenkameronderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Arjan Rozema en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 268 (kantoor Utrecht).