Onderzoek naar subjectieve veiligheid en zelfredzaamheid

13 juni 2024

De thema’s (subjectieve) veiligheid, zelfredzaamheid en samenredzaamheid zijn zeer actueel. Als van oorsprong onderzoeksbureau uit Groningen mochten we in het kader van het aardbevingsdossier al verschillende onderzoeken doen naar de veiligheidsbeleving van inwoners van de provincie Groningen.

Inwonersonderzoek risicobeleving

Tijdens die inwonersonderzoeken gingen we na in hoeverre inwoners zich bewust zijn van de omgevingsrisico’s in hun provincie en hun risicobeleving daarbij. Maar ook gingen we na welke risico’s zij wel/niet percipieerden en de mate waarin zij voorbereid zijn op calamiteiten. Hebben zij bijvoorbeeld een noodpakket? Zijn zij zelfredzaam? En hoe zit het met de samenredzaamheid van de inwoners? Op dit soort vragen geven we antwoord aan opdrachtgever (de Veiligheidsregio Groningen) tijdens dit inwonersonderzoek naar risicopercepties en risicobeleving van inwoners van de provincie. Een leuke link om op deze plaats te delen is naar de website van Eerste Hulp Ben Jij (https://eerstehulpbenjij.nl/), de campagne die mede op basis van de onderzoeksresultaten uit het inwonersonderzoek vorm en inhoud kreeg.

Ook in de provincie Limburg deden we een onderzoek naar risicobeleving, zelfredzaamheid en samenredzaamheid van de inwoners van de provincie. Voor het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg voerden we een inwonersonderzoek uit om inzicht te krijgen in welke mate inwoners van Limburg voorbereid zijn op extreme wateroverlast en welke informatie en ondersteuning ze nodig hebben. Dit onderzoek kreeg landelijk aandacht, onder meer op de websites van BNN/VARA en het Algemeen Dagblad.

Naast de onderzoeken op gebied van risicobeleving, zelfredzaamheid en samenredzaamheid is ook een mooi voorbeeld het onderzoek naar veiligheidsbeleving voor de gemeente Capelle aan den IJssel.

Inplannen kennismaking?

Is uw provincie, gemeente, waterschap of veiligheidsregio op zoek naar een onderzoeksbureau dat kan helpen met een onderzoek naar risicobeleving, zelfredzaamheid en samenredzaamheid? Neem dan eens contact op met Robbert Klein Koerkamp (r.klein.koerkamp@enneus.nl of 06 4131 1758). Hij vertelt u er graag meer over.

Delen via: