Projecten met impact

12 december 2024

Ook dit jaar hebben we, samen met diverse organisaties, gewerkt aan belangrijke onderzoeken die de praktijk daadwerkelijk hebben verbeterd. We zijn trots op de samenwerkingen en resultaten die we hebben bereikt. Hoewel we niet alle projecten individueel kunnen benoemen, willen we graag een indruk geven van wat we dit jaar hebben gedaan. Daarom hebben we een selectie gemaakt van enkele onderzoeken die een belangrijke maatschappelijke impact hebben gehad dit jaar.

De Impact van Draagvlakonderzoek AZC: Gemeenschap en Besluitvorming Samenbrengen

In juli 2023 besloot de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân middels een motie een draagvlakonderzoek uit te voeren onder alle inwoners naar de komst van een AZC in Dokkum. De gemeente benaderde onderzoeksbureau Enneüs om dit onderzoek uit te voeren. Het doel was om in kaart te brengen in hoeverre er draagvlak bestaat voor de vestiging van een permanent AZC in Dokkum voor maximaal 250 personen. Dit onderzoek was van maatschappelijk belang omdat het de gemeente in staat stelde om een weloverwogen beslissing te nemen, waarbij de mening van de inwoners centraal stond.

Samen met het college werd de onderzoeksmethode zorgvuldig vormgegeven en de inhoud van de vragenlijst vastgesteld, met veel aandacht voor betrouwbaarheid, representativiteit en validiteit. De aanpak werd gepresenteerd aan de gemeenteraad, en suggesties en opmerkingen werden meegenomen om het onderzoek verder te verfijnen. Door het onderzoek konden alle inwoners van 18 jaar en ouder hun mening geven over dit ingrijpende onderwerp, wat hen de mogelijkheid gaf om invloed uit te oefenen op een belangrijk besluit voor hun gemeente. Dit zorgde niet alleen voor transparantie in het proces, maar ook voor een breed maatschappelijk debat over de integratie van vluchtelingen en de voorzieningen die nodig zijn om hen goed op te vangen. De maatschappelijke impact van dit project is groot, aangezien het direct bijdraagt aan het bevorderen van sociale betrokkenheid en draagvlak binnen de gemeenschap, wat essentieel is voor een succesvolle integratie en een harmonieus samenleven.

Inwonersonderzoek gemeente Katwijk, samen werken aan duurzame wijken

Het Klimaatakkoord stelt dat tegen 2050 in Nederland 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Als eerste stap is het doel gesteld om voor 2030 1,5 miljoen bestaande woningen te verduurzamen. In het kader van deze ambitie heeft de Gemeente Katwijk een inwonersonderzoek uitgevoerd om te bepalen welke buurten het meest kansrijk zijn om voor 2030 over te stappen op een duurzame warmtebron. Deze zogenoemde verkenningsbuurten worden geselecteerd op basis van de haalbaarheid en wenselijkheid van collectieve warmte, waarbij ook de wensen en het draagvlak onder bewoners en andere betrokken partijen een belangrijke rol spelen. Onderzoek- en adviesbureau Enneüs is gevraagd dit onderzoek uit te voeren.

Om een breed beeld te krijgen, zijn alle huishoudens in de verkenningsbuurten uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Zij ontvingen een uitnodigingsbrief met een link naar een online vragenlijst. Daarnaast waren op strategische locaties in de buurten uitgeprinte vragenlijsten beschikbaar en konden inwoners telefonisch een papieren versie aanvragen. Het onderzoek leverde bijna 1.900 reacties op, die zijn verwerkt in een uitgebreide rapportage. Deze rapportage werd gepresenteerd aan de gemeente en biedt inzicht in de bekendheid van het verduurzamingsplan, de bereidheid van bewoners om mee te werken, en de specifieke voorkeuren en zorgen over de uitvoering.

De maatschappelijke impact van dit project is overduidelijk, omdat het direct bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 door de transitie naar duurzame warmte in wijken te versnellen. De gegevens uit het onderzoek helpen de Gemeente Katwijk om weloverwogen keuzes te maken over welke buurten als eerste kunnen worden aangepakt. Het creëren van draagvlak en inzicht in de voorkeuren van bewoners is essentieel voor een succesvolle implementatie van duurzame oplossingen, wat niet alleen de milieubelasting verlaagt, maar ook de leefbaarheid in de buurten verbetert.

De Impact van Effectieve Communicatie: Dynhus in verbinding met huurders

Dynhus is een maatschappelijk huisvester in de regio Zuidwest-Friesland en heeft als doel een meerwaarde te zijn voor de samenleving en haar huurders door mensen perspectief te bieden met een thuis. De woningcorporatie geeft twee keer per jaar de huurderskrant ‘Nieuwsbrief’ uit voor haar circa 3500 huurders. Deze krant is een belangrijke manier voor Dynhus om met haar huurders te communiceren. Om te begrijpen hoe de huurders de ‘Nieuwsbrief’ ervaren en welke verbeterpunten er zijn, heeft Dynhus onderzoeksbureau Enneüs gevraagd een ervaringsonderzoek uit te voeren.

Voor het onderzoek is een online vragenlijst gebruikt, die toegankelijk was via een QR-code in de huurderskrant, per e-mail, via een link op de Facebookpagina en de website van Dynhus. In totaal hebben 524 huurders deelgenomen aan het onderzoek, wat een representatief beeld biedt van hun ervaringen. Het onderzoek levert waardevolle inzichten op die Dynhus helpen om de communicatie met haar huurders te verbeteren en beter aan te sluiten bij hun behoeften. Dit heeft maatschappelijke impact, omdat effectieve communicatie tussen woningcorporaties en huurders essentieel is voor het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid en het bevorderen van een goede relatie tussen huurders en hun huisvester. Het stelt Dynhus in staat om haar huurders beter te bedienen, wat bijdraagt aan een grotere tevredenheid en een sterker gevoel van gemeenschap binnen de regio.

Delen via: