Uitstroomonderzoek

In verschillende sectoren is het verloop van personeel vaak hoog. Er zijn personeelstekorten, de werkdruk is hoog en het werk wordt vaak fysiek én mentaal zwaar gevonden. Helaas is dit nog maar een kleine greep uit de talloze zaken die ertoe leiden dat medewerkers afscheid nemen – afscheid nemen van het werken in de sector, of van een specifieke organisatie. Wat zijn de redenen dat er mensen bij úw organisatie vertrekken? In een uitstroomonderzoek helpt Enneüs u bij het in kaart brengen van deze redenen, zodat u uw beleid hierop kunt optimaliseren.

Weet wat er speelt

Een hoge werkdruk, een onprettige werksfeer of ongunstige arbeidsvoorwaarden. Het kunnen allemaal redenen zijn voor medewerkers om te besluiten een organisatie te verlaten. En dat is vaak zeer ongewenst – niet alleen omdat er ervaren krachten met veel kennis en kunde de organisatie verlaten, maar ook omdat het de organisatie dwingt om tijd en geld te steken in het vinden van nieuwe medewerkers. Het inrichten van een continu uitstroomonderzoek vertelt je wat er speelt en waaróm medewerkers de organisatie verlaten, en is daarmee heel waardevol.

Inzicht in de vertrekreden

Met een uitstroomonderzoek krijgen organisaties inzicht in de redenen van vertrek van medewerkers. Dat inzicht is essentieel. Zo kan er sprake zijn van een hoog verloop van personeel, zonder dat de organisatie daar iets aan kan doen. Toch spelen er in het besluit om te vertrekken in veel gevallen wel degelijk zaken waarin de organisatie anders had kunnen handelen, en is er sprake van onvrede bij vertrekkende medewerkers. De redenen hiertoe lopen uiteen en verschillen van klein tot groot.

Uitstroomonderzoek

Met het uitstroomonderzoek van Enneüs krijgt u inzicht in de beweegredenen van medewerkers om te vertrekken. Waarom vertrekken medewerkers bij de organisatie? Over welke zaken heerst er onvrede? Hoe groot is die onvrede en hoe lang speelt dit al? Is dit eerder door de medewerker ook al kenbaar gemaakt aan de leidinggevende, de directie of de vertrouwenspersoon? Naar welke organisatie vertrekt men? Blijft men al dan niet in de sector werkzaam, of verlaat men de sector? Waarom? En welke tips kan men de organisatie geven voor verbetering?

Deze en andere vragen staan centraal in het uitstroomonderzoek van Enneüs, dat we samen met u opzetten en uitvoeren. U kunt vertrekkende medewerkers vragen een vragenlijst in te vullen, waarna u via ons dashboard ImpulZ continu real-time inzicht heeft in de redenen dat medewerkers vertrekken.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over breed medewerkersonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55.