Leefbaarheidsonderzoek

Een leefbaarheidsonderzoek biedt gemeenten inzicht in de leefbaarheid en veiligheid in een gemeente. Een onderzoek naar de leefbaarheid gaat in op diverse thema’s zoals woonklimaat, veiligheid, sociaal klimaat, voorzieningen, bestuurlijk klimaat, identiteit van het dorp en het werkklimaat. Naast dergelijke algemene thema’s kunnen ook actuele thema’s uitgevraagd worden die op dat moment relevant zijn voor gemeenten. Wij zijn ervaren met het uitvoeren van leefbaarheidsonderzoeken. Wij kunnen u als gemeente heldere inzichten en aanbevelingen geven om de leefbaarheid en veiligheid in uw gemeente (en de wijken/ buurten) verder te verbeteren.

Leefbaarheidsonderzoek uitvoeren

Bij de uitvoering van een leefbaarheidsonderzoek is het van belang om een representatieve groep inwoners te benaderen voor het onderzoek. Het is gebruikelijk om hiervoor een steekproef te trekken op het niveau van de gemeente of op het niveau van wijken/kernen. Door gebruik te maken van schriftelijk onderzoek kunt u over het algemeen de inwoners het beste bereiken. Uiteraard zijn er ook andere methoden van dataverzameling die toegepast kunnen worden. Denk hierbij aan een online benadering, via burgerpanels of een combinatie van methoden. Welke methode het meest geschikt is, hangt mede af van uw onderzoeksvraagstuk en uw specifieke wensen.

Onderzoekers die de politiek bestuurlijke context begrijpen en kritisch blijven. Eén aanspreekpunt en een team vol deskundigheid daar achter. Een onmogelijke planning en toch zeer flexibel. Een professioneel onderzoeksrapport in een taal die je begrijpt.

Kristel Versteeg – Concernmanager Gemeente Zeist

Werkwijze Enneüs

Hoewel de uitgangspunten van een leefbaarheidsonderzoek veelal hetzelfde zijn, is ieder onderzoek maatwerk. Wij stemmen met u onder meer de opzet van de vragenlijst af, de wijze van steekproeftrekking, de uitnodigingsbrief en overige communicatie omtrent het onderzoek. De essentie is dat het onderzoek aan zal moeten sluiten op uw wensen en informatiebehoeften.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over leefbaarheidsonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 268 (kantoor Utrecht).