Onderzoek Enneüs taakdifferentiatie brandweer in landelijke media

28 mei 2021

Deze week kwam in het landelijke nieuws berichtgeving voorbij over mogelijke wijzigingen in het Nederlandse brandweerstelsel. In het huidige stelsel is het zo dat beroepsbrandweermensen en vrijwilligers hetzelfde zijn opgeleid en ook dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Europese wetgeving zegt dat zelfde arbeid ook gelijk beloond moet worden, waardoor alle vrijwillige brandweermedewerkers dan als deeltijdwerknemers zouden moeten worden aangemerkt.

Het NOS berichtte op 26/05/2021 in dit artikel dat er een leegloop dreigt bij de brandweer als de hiervoor beschreven maatregelen worden doorgevoerd en hervormingen doorgaan. Ook Nieuwsuur besteedde in haar uitzending van 26/05/2021 aandacht aan het onderzoek. Dat item is te vinden via deze link.

Het onderzoek onder de in totaal zo’n 23.000 repressieve brandweermedewerkers, verdeeld over de 25 Veiligheidsregio’s in heel Nederland, voerde onderzoeksbureau Enneüs uit in opdracht van het Instituut Fysieke Veiligheid. Zie hier het bericht dat we daarover eerder publiceerden op onze website.

Delen via: