Artikel 213a van de Gemeentewet verplicht het college tot periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van hun bestuur. Dit is een essentiële stap om te controleren of het gemeentelijk beleid effectief wordt uitgevoerd en of middelen op de juiste manier worden ingezet. Bij Enneüs begrijpen we dat dit onderzoek waardevolle inzichten oplevert, maar dat de uitvoering ervan een uitdaging kan zijn. Daarom biedt Enneüs ondersteuning bij 213a onderzoek – geheel of gedeeltelijk – zodat u zich kunt richten op beleid en bestuur.
Hoe wij gemeenten ondersteunen
Elke gemeente is anders en elk 213a-onderzoek vraagt om een specifieke aanpak. Enneüs biedt maatwerk en helpt gemeenten op verschillende manieren:
- Kwantitatieve dataverzameling: Wij verzamelen en analyseren relevante data om een objectief beeld te krijgen van de doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid en uitvoering.
- Interviews met stakeholders: Wij voeren gesprekken met betrokkenen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie om kwalitatieve inzichten te verkrijgen.
- Dossierstudie: Wij analyseren bestaande beleidsdocumenten, rapportages en evaluaties om vast te stellen in hoeverre doelstellingen worden behaald en middelen effectief worden ingezet.
- Analyse en rapportage: Op basis van de verzamelde gegevens en inzichten stellen wij een helder en praktisch rapport op, waarmee u de gemeenteraad en andere stakeholders goed kunt informeren.
Thema’s en onderwerpen
Een 213a-onderzoek kan zich richten op diverse beleidsterreinen. Wij ondersteunen gemeenten bij onderzoek naar onder andere:
- Milieu en duurzaamheid: Hoe doelmatig is het milieubeleid en worden duurzame initiatieven effectief uitgevoerd?
- Publieke dienstverlening: Is de dienstverlening, zoals afvalbeheer en burgerzaken, effectief en klantgericht?
- Infrastructuur en openbare ruimte: Worden onderhoud en ontwikkeling van infrastructuur en groenvoorzieningen op een efficiënte manier aangepakt?
- Onderwijs en jeugdzorg: In hoeverre dragen beleid en initiatieven bij aan betere onderwijskansen en jeugdzorg?
- Sociale zaken en werkgelegenheid: Hoe effectief zijn de maatregelen en programma’s voor werkgelegenheid en sociale ondersteuning?
- Gezondheidszorg en welzijn: Wordt het gezondheids- en welzijnsbeleid doeltreffend uitgevoerd en sluiten voorzieningen aan op de behoeften?
- Veiligheid en handhaving: Hoe efficiënt is het veiligheidsbeleid en wordt wet- en regelgeving adequaat gehandhaafd?
Maatwerk ondersteuning bij 213a onderzoek
Bij Enneüs geloven we in samenwerking en maatwerk. U bepaalt zelf in hoeverre wij het onderzoek uitvoeren. Of het nu gaat om het verzamelen van data, het voeren van interviews of het uitvoeren van een dossierstudie, wij bieden ondersteuning bij 213a onderzoek waar dat nodig is. Zo blijft het onderzoek overzichtelijk en haalbaar, zonder de inhoudelijke kwaliteit uit het oog te verliezen.
Interesse in een samenwerking?
Wilt u meer weten over hoe Enneüs uw gemeente kan ondersteunen bij een 213a-onderzoek? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp, hij staat altijd open voor een vrijblijvend gesprek waarin jullie samen de mogelijkheden door kunnen nemen. U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 268 (kantoor Utrecht).