Inwonersonderzoek in veiligheidsregio’s belangrijker dan ooit

27 maart 2025
inwonersonderzoek veiligheidsregio

De wereld verandert. De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met risico’s en dreigingen die dichterbij komen of waarvan we de effecten (in)direct merken. Daarom moeten we ons met z’n allen nóg beter voorbereiden. Landelijk bestaat de ambitie voor het verhogen van de maatschappelijke weerbaarheid. Hiervoor moeten overheden, functionele- en maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners de handen ineenslaan. Inwonersonderzoek binnen de veiligheidsregio en risicocommunicatie spelen hierbij een belangrijke rol. Mensen die goed geïnformeerd zijn over risico’s kunnen zich beter voorbereiden en reageren op crisissituaties.

Uit onze recente onderzoeken voor veiligheidsregio’s blijkt dat burgers zich in toenemende mate bezighouden met veiligheidsrisico’s en noodsituaties in hun regio. Niet alleen mogelijke oorlogsdreiging, maar ook klimaatrisico’s en rampenbestrijding worden als belangrijke thema’s gezien. Maar zijn zij hier ook in toenemende mate op voorbereid? Hebben ze nagedacht over wat te doen bij eventuele noodsituaties? En wat hebben zij nodig om zich beter voor te kunnen bereiden?

Inwonersonderzoek in uw veiligheidsregio als essentieel instrument

Voor veiligheidsregio’s is het van belang om te weten wat er leeft onder hun inwoners. Door middel van verdiepend onderzoek kunnen zij inzicht krijgen in hoe burgers veiligheidsmaatregelen ervaren, of ze de juiste informatie ontvangen en of ze zich daadwerkelijk voorbereid voelen op mogelijke calamiteiten. Dit onderzoek stelt veiligheidsregio’s in staat om hun beleid en crisiscommunicatie effectiever af te stemmen op de behoeften van de samenleving.

Een goed uitgevoerd onderzoek binnen de veiligheidsregio kan onder andere de volgende inzichten bieden:

  • Hoe burgers de communicatie vanuit de overheid en hulpdiensten ervaren.
  • In welke mate inwoners op de hoogte zijn van rampenplannen en noodprocedures.
  • Welke informatiekanalen het meest effectief zijn voor crisiscommunicatie.
  • Hoe voorbereid inwoners daadwerkelijk zijn bij noodsituaties zoals overstromingen of stroomuitval.

Verbeterde crisiscommunicatie en vertrouwen in hulpdiensten

Effectieve crisiscommunicatie begint bij begrip. Door onderzoek binnen de veiligheidsregio uit te voeren, kunnen overheden gerichte beleidskeuzes maken die aansluiten bij de wensen en behoeften van inwoners. Dit kan het vertrouwen in hulpdiensten versterken en ervoor zorgen dat burgers zich veiliger voelen in hun woonomgeving.

Daarnaast kan onderzoek aantonen waar verbeterpunten liggen. Misschien blijkt dat inwoners zich onvoldoende bewust zijn van bestaande noodmaatregelen, of dat bepaalde bevolkingsgroepen minder goed worden bereikt door de huidige communicatiekanalen. Deze inzichten maken het mogelijk om gerichter te investeren in communicatiecampagnes en preventieve maatregelen.

Extra overheidsinvesteringen

Minister David van Weel (Veiligheid en Justitie) heeft aangekondigd dat de geplande bezuinigingen op veiligheidsregio’s en de brandweer worden heroverwogen. In plaats van een voorgenomen besparing van 10 procent, wordt nu gekeken naar extra investeringen om Nederland beter voor te bereiden op noodsituaties zoals rampen en zelfs oorlogsdreiging.

Door nu onderzoek te doen, kunnen veiligheidsregio’s betere keuzes maken in welke middelen en maatregelen nodig zijn om de weerbaarheid te versterken. Minister Van Weel erkent de urgentie van een sterkere crisisparaatheid en overlegt met gemeenten en veiligheidsregio’s om te bepalen waar de prioriteiten liggen. Een inwonersonderzoek kan een doorslaggevende rol spelen bij het veiligstellen van extra middelen en beleidssteun van de overheid.

Inspelen op de actuele ontwikkelingen

Inwonersonderzoek voor uw veiligheidsregio geeft u de noodzakelijke inzichten om uw inwoners beter voor te kunnen bereiden. Inwoners verwachten niet alleen goed voorbereide hulpdiensten, maar ook duidelijke communicatie. Door te investeren in verdiepend inwonersonderzoek, kunnen veiligheidsregio’s gerichter beleid ontwikkelen en het vertrouwen in crisismaatregelen vergroten.

Enneüs heeft al tal van veiligheidsregio’s ondersteund bij dit soort onderzoeken, en is u ook graag van dienst. Wilt u meer weten over onze onderzoeken, onze aanpak of gewoon eens vrijblijvend sparren over de opties? Onze collega Robbert Klein Koerkamp gaat graag met u in gesprek!

Delen via: