Medewerkersonderzoek
Medewerkers dragen elke werkdag bij aan het realiseren van de missie en doelstellingen van uw organisatie. Het personeel is dan ook een belangrijk deel van het ‘bedrijfskapitaal’ én vormt vaak het visitekaartje naar buiten. Voor iedere organisatie is het daarom relevant om te weten wat er speelt bij personeel. Zijn ze tevreden over hun werk? Hoe gaat de samenwerking tussen de teams? Zijn er volgens het personeel nog verbeterpunten? Maar ook: wat moet de organisatie vooral behouden richting de toekomst? De antwoorden op deze en andere vragen beantwoorden wij met een medewerkersonderzoek. Vrijwel alle organisaties voor wie wij een medewerkersonderzoek uitvoeren, zijn direct in staat om de tevredenheid van hun personeel te vergroten.
Breed onderzoek en/of pulse meting
Veel organisaties kiezen ervoor om per jaar of om het jaar een medewerkersonderzoek uit te voeren, waarbij de tevredenheid en het welzijn van het personeel breed in kaart worden gebracht. Hierbij komen meerdere thema’s aan bod. Naast of in plaats van zo’n breder onderzoek, kiezen organisaties er ook wel voor om zogenaamde pulse metingen uit te voeren. Een pulse meting is een kort onderzoek dat snel weergeeft wat de algemene sfeer, tevredenheid en betrokkenheid is onder het personeel.
Aanpak op basis van uw informatiebehoefte
Om een succesvol medewerkersonderzoek (ook wel MTO genoemd) op te zetten en uit te voeren, is het belangrijk om te redeneren vanuit het doel van het onderzoek. Wat is uw informatiebehoefte? Wat wilt u van het personeel weten en waarom? Op welke specifieke thema’s moeten we inzoomen en welke thema’s kunnen wat beperkter aan bod komen? Deze aspecten nemen we vooraf graag met u door, om het onderzoek zo zorgvuldig mogelijk met u voor te bereiden.
Nadat wij het doel van het onderzoek met u hebben vastgesteld, zullen wij alle relevante aandachtspunten die bij een medewerkersonderzoek een rol spelen met u bespreken en hierin de juiste keuzes maken. Bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van de juiste onderzoeksmethode, aandacht hebben voor de juiste benadering van het personeel en oog te hebben voor maatregelen die de kans op een goede respons en eerlijke tevredenheidsmeting vergroten.
In goede samenwerking met onderzoeksbureau Enneüs hebben we in een kort tijdsbestek inzicht gekregen in het niveau van onze medewerkerstevredenheid. Hiermee hebben we concrete handvatten voor verdere verbetering aangereikt gekregen.
Gerke Brouwer – Directeur-bestuurder Woongroep Marenland
Vragenlijst
Vaak werken we tijdens medewerkersonderzoek met een online vragenlijst, een effectieve en efficiënte methode om de relevante data te verzamelen. Wij stellen met u een vragenlijst op maat op. Wij hebben een rijke bibliotheek beschikbaar met voorbeeldthema’s en gevalideerde vragensets waarvan onze klanten gebruik kunnen maken. Dit blijkt vaak een prachtige bron van inspiratie en mede op basis van deze voorbeeldvragen komen we samen tot een maatwerkvragenlijst die past bij uw organisatie.
Voorbeelden van thema’s die we kunnen opnemen in een vragenlijst bij een medewerkersonderzoek zijn:
- Werkdruk
- Werkinhoud
- Duurzame inzetbaarheid
- Sociale veiligheid (omgang met agressie / geweld / ongewenst gedrag)
- Ontwikkelingsmogelijkheden
- Interne communicatie
- Samenwerking
- Leidinggevende
- Bestuur en organisatie
- Bevlogenheid
- Betrokkenheid
- eNPS (Employee Net Promotor Score) / Aanbevelingsgedrag
- Arbeidsvoorwaarden
Betrekken van belanghebbenden
Om de resultaten van het onderzoek toepasbaar te maken, is het van belang dat alle belanghebbenden, inclusief vertegenwoordigers van het personeel, achter het doel en de opzet van het onderzoek staan. Als zij hier niet achter staan, loopt u het risico dat de resultaten over de tevredenheid van personeel niet worden geaccepteerd of toegepast. Wij werken bij het medewerkersonderzoek (MTO) daarom altijd graag met een werkgroep, met afgevaardigden van verschillende delen van de organisatie. Zo zitten er, naast HRM-functionarissen, ook vaak managers, communicatiemedewerkers of leden van de OR in de werkgroep. We merken vaak dat we met de samenstelling van zo’n werkgroep een medewerkersonderzoek opzetten dat op veel intern draagvlak bij personeel kan rekenen.
Methode van onderzoek
In de meeste gevallen wordt een medewerkersonderzoek uitgevoerd via een online vragenlijst. Dit is een efficiënte en effectieve methode om betrouwbare inzichten in de tevredenheid van personeel te verzamelen. Wij beschikken over professionele online enquête software waarmee medewerkers de vragenlijsten op zowel de desktop, tablet als smartphone in kunnen vullen.
Frequentie
Naast de methode is het verstandig om na te denken over de frequentie van het onderzoek. Wilt u de tevredenheid van personeel bijvoorbeeld jaarlijks meten of meer frequent (via een zogenaamd continu onderzoek of een pulse meting)? In dat geval meten we de ervaringen van personeel op meerdere momenten per jaar aan de hand van een korte vragenlijst. Per meting kunnen we steeds weer het accent leggen op andere, actuele thema’s en vragen. Doordat wij de resultaten rapporteren in ons online dashboard heeft u altijd realtime inzicht in de tevredenheid van uw personeel.
Anonimiteit
Personeel moet zich niet geremd voelen om hun mening te geven. Anonimiteit is daarom van groot belang; het onderzoek is immers gebaat bij een zo groot mogelijke respons om ook effectieve verbeteracties voor de tevredenheid van personeel te kunnen inzetten. Garandeer daarom de anonimiteit van medewerkers en communiceer dit vooraf helder en duidelijk. Wij zullen u adviseren hoe u hiervoor kunt zorgen. Tijdens het onderzoek hebben wij bovendien altijd een helpdesk beschikbaar voor personeel dat hier vragen over heeft.
Rapportage
Uiteraard mag u van ons verwachten dat wij de resultaten op een heldere manier aan u rapporteren. We kunnen hierbij verbanden leggen tussen afdelingen, thema’s, vestigingen of zelfs tot op het niveau van elke afzonderlijke vraag. We kunnen voor onze rapportages gebruik maken van standaarden of rapportages op maat maken. Zo krijgt u optimaal inzicht in de tevredenheid en ervaringen van uw personeel.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wilt u meer weten over wat Onderzoeksbureau Enneus voor u kan betekenen en onze aanpak daarvoor, of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Drs. Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
WIJ NEMEN BINNEN ÉÉN WERKDAG CONTACT MET U OP.Veel gevraagde onderzoeksoplossingen

Breed medewerkersonderzoek

Instroomonderzoek

Onderzoek Psychosociale arbeidsbelasting

Onderzoek Sociale veiligheid

Pulse meting

Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)
