Gemeente Rotterdam

Marktonderzoek innovatie bedrijven

Werkvelden
Diensten

Wij hebben voor de gemeente Rotterdam marktonderzoek gedaan onder innovatie bedrijven in de regio Rotterdam. Dit onderzoek sloot aan bij de wens van de gemeente Rotterdam om innovatieve bedrijven met potentie ( “groeibriljantjes”) te identificeren en na te gaan op welke wijze deze bedrijven optimaal gefaciliteerd kunnen worden om te kunnen groeien. Wij hebben hiertoe allereerst innovatieve bedrijven in de regio in kaart in kaart gebracht en vervolgens nader onderzoek gedaan via een online enquête.

Opzet marktonderzoek innovatie bedrijven

Door middel van een unieke zoekmachine zijn innovatieve bedrijven in kaart gebracht. De zoekmachine (genaamd Innovatiespotter) is speciaal ontwikkeld en maakt gebruik van een geavanceerde zoektechnologie op basis van trefwoorden. Met zoekopdrachten rondom een bepaalde (top)sector, technologie, activiteit of productgroep zijn openbaar beschikbare data doorzocht en bedrijven in kaar gebracht en geclusterd naar thema’s rondom disruptieve technologieën. Thema’s die in kaart zijn gebracht zijn o.a.:

  • Renewable energy
  • 3d-printing
  • Cloud technology
  • Advanced robotics
  • Internet of things

Online dataverzameling

Uiteindelijk zijn 1940 bedrijven uitgenodigd voor een online onderzoek. De enquête bevatte onder andere vragen over omzet, aantal werknemers en belemmerende factoren die innovatie in de weg staan. Hierbij is gekeken naar zowel het verleden als verwachtingen voor de toekomst. Op basis van de uitkomsten van de enquête zijn “groeibriljantjes” nader in kaart gebracht en hebben meer dan 180 bedrijven aangegeven graag in contact te willen komen met de gemeente Rotterdam over een bepaalde vraagstuk, uitdaging waar ze mee zitten.

Communicatiestrategie

Om de respons op dit onderzoek zo hoog mogelijk te laten zijn hebben wij samengewerkt met de afdeling communicatie van de gemeente Rotterdam met het doel om bedrijven zo goed mogelijk te informeren over het onderzoek. Het onderzoek is uiteindelijk onder de aandacht gebracht via de bij de gemeente Rotterdam beschikbare online (o.a. twitter) en offline media.

Kansen

De gemeente Rotterdam heeft door middel van dit onderzoek extra inzichten gekregen in het regionale innovatiepotentieel. Door met innovatieve bedrijven in gesprek te gaan, wil de gemeente Rotterdam samen met die bedrijven kansen beter benutten en innovatie verder stimuleren.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over marktonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55.

Voorbeeldcases

Hieronder vindt u nog meer voorbeeldprojecten.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten