Hervormde Kerk in Dedgum

Herbestemmingsonderzoek

De Hervormde Kerk in Dedgum is een Rijksmonument gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân en in het bezig van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Stichting Alde Fryske Tsjerken zoekt naar mogelijkheden om de Hervormde kerk in Dedgum te exploiteren. De huidige exploitatie levert niet voldoende op. Het kerkbestuur wil daarom graag onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om – naast een podium – de kerk op andere vlakken dan kerkelijke gebruik in te gaan zetten. Wij zijn gevraagd om de haalbaarheid van een aantal concepten te toetsen:

  • Verhuur van de kerk als vergaderruimte;
  • Bed en Breakfast;
  • De toren als uitzichtpunt.

Het onderzoek hebben wij samen met Rizoem uit Groningen uitgevoerd.

Aanpak herbestemmingsonderzoek

Wij hebben voor de uitvoering van dit onderzoek gebruik gemaakt van diverse bronnen:

  • Gesprekken met de opdrachtgever, architectenbureau Kijlstra – Brouwer, de gemeente Súdwest-Fryslân en de nabijgelegen camping;
  • Telefonische gesprekken met bewoners uit het dorp;
  • Telefonisch interview met de eigenaar van huureenkerk.nl;
  • Bestaande bronnen met informatie over de omgeving.

Deze bronnen stonden aan de basis om te bepalen wat de meest kansrijke vormen van herbestemming zouden kunnen zijn, welke gebruikers hiervoor in aanmerking zouden komen en het mogelijke concurrerende aanbod waar de kerk dan mee te maken zou krijgen. De voorgestelde concepten bleken uiteindelijk goed te exploiteren. De uitkomsten van het onderzoek hebben we samengevat in een rapport met concrete adviezen en aanbevelingen voor de implementatie van deze herbestemming.

Voorbeeldcases

Hieronder vindt u nog meer voorbeeldprojecten.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten