Hervormde Kerk in Dedgum

Herbestemmingsonderzoek kerken

Werkvelden
Diensten
Oplossingen

De Hervormde Kerk in Dedgum is een Rijksmonument gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân en in het bezig van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Stichting Alde Fryske Tsjerken zoekt naar mogelijkheden om de Hervormde kerk in Dedgum te exploiteren. De huidige exploitatie levert niet voldoende op. Het kerkbestuur wil daarom graag herbestemmingsonderzoek laten doen naar de mogelijkheden om – naast een podium – de kerk op andere vlakken dan kerkelijke gebruik in te gaan zetten. Wij zijn gevraagd om de haalbaarheid van een aantal concepten te toetsen:

  • Verhuur van de kerk als vergaderruimte;
  • Bed en Breakfast;
  • De toren als uitzichtpunt.

Het onderzoek hebben wij samen met Rizoem uit Groningen uitgevoerd.

Aanpak herbestemmingsonderzoek kerken

Wij hebben voor de uitvoering van dit onderzoek gebruik gemaakt van diverse bronnen:

  • Gesprekken met de opdrachtgever, architectenbureau Kijlstra – Brouwer, de gemeente Súdwest-Fryslân en de nabijgelegen camping;
  • Telefonische gesprekken met bewoners uit het dorp;
  • Telefonisch interview met de eigenaar van huureenkerk.nl;
  • Bestaande bronnen met informatie over de omgeving.

Deze bronnen stonden aan de basis om te bepalen wat de meest kansrijke vormen van herbestemming zouden kunnen zijn, welke gebruikers hiervoor in aanmerking zouden komen en het mogelijke concurrerende aanbod waar de kerk dan mee te maken zou krijgen. De voorgestelde concepten bleken uiteindelijk goed te exploiteren. De uitkomsten van het onderzoek hebben we samengevat in een rapport met concrete adviezen en aanbevelingen voor de implementatie van deze herbestemming.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over herbestemmingsonderzoek voor kerken, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 711 52 55.

Voorbeeldcases

Hieronder vindt u nog meer voorbeeldprojecten.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten