BeleidsonderzoekOverheid
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Doelmatigheidsonderzoek WVM-regeling

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WVM-regeling die in 2017 van start is gegaan. De WVM-regeling is een subsidieregeling waarbij woningeigenaren (later ook huurders en eigenaren van niet-woningen) uit het aardbevingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe die een schadevergoeding van tenminste €1.000 hebben ontvangen, éénmalig aanspraak kunnen maken op een subsidie van maximaal €4.000 voor energiebesparende en/of -opwekkende maatregelen. Het Ministerie vroeg ons om een doelmatigheidsonderzoek uit te voeren met betrekking tot deze regeling.

Het doel was gefundeerde besluitvorming over het vervolg van de WVM-regeling mogelijk te maken door een doelmatigheidsonderzoek. Naast doelmatigheid werd er ook gekeken naar de doeltreffendheid en maatschappelijke impact van de WVM-regeling in kaart te brengen. Enneüs heeft dit onderzoek samen met Stibabo uitgevoerd.

Uitvoering van het doelmatigheidsonderzoek

Om de doelmatigheid, doeltreffendheid en maatschappelijke impact van de WVM-regeling te kunnen beoordelen zijn vooraf negen hypothesen geformuleerd die in dit onderzoek getoetst zijn.

Toetsing werd mogelijk door de inzet van breed palet aan methoden:

  • Deskresearch en documentstudie
  • Analyse databestanden uitvoeringsorganisatie SNN
  • Grootschalig vragenlijstonderzoek
  • Verdiepende gesprekken met aanvragers en niet-aanvragers van de regeling
  • Expertinterviews

Resultaat

Alles overziend kan geconcludeerd worden dat de WVM-regeling een grote bekendheid geniet en er een relatief groot beroep op is gedaan. Hoewel er beperkte mogelijkheden worden gesignaleerd voor onrechtmatige toekenning van de regeling, zijn er in dit onderzoek geen aanwijzingen gevonden dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ook kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een doelmatige uitvoering van de regeling.

Als gevolg van de regeling hebben veel inwoners van het effectgebied verduurzamingsmaatregelen doorgevoerd die zij anders niet of pas op een later moment zouden hebben doorgevoerd. Er kan dan ook worden geconcludeerd dat de WVM-regeling in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de woningen in het aardbevingsgebied.

Hoewel de WVM-regeling positief wordt gewaardeerd door gebruikers, wordt het door velen gezien als een logisch gevolg van de veroorzaakte schade en resulteert het slechts in beperkte mate in het herstel van vertrouwen in de overheid of een gevoel van compensatie voor het aangedane leed.

Heeft u hulp nodig?